Det åbne hjerte

Overvægt

"Sund krop, stærkt sammenhold" – et forløb for overvægtige

Er du også træt af at blive fortalt, at du skal tage dig sammen for at smide dine overflødige kilo? At blive udskammet pga. din vægt? At kæmpe med alle de gener, der følger af et højt bmi? Ikke at føle dig god nok eller noget værd, fordi du er tyk?

Så er du måske kommet til det rigtige sted.

Dette gruppeforløb retter sig mod dem, der ser en sammenhæng mellem krop og psyke, og som er overbeviste om, at overvægtsproblematikker er det modsatte af simpelt. 

Forløbet kommer omkring følgende områder.

Aflivning af myter

Nogle af de myter, der eksisterer omkring vægttab, er:

Færre kalorier og mere motion = et sikkert vægttab

Alle, der er overvægtige, spiser for meget

Fedme er altid et resultat af manglende viljestyrke

Ikke nok med at ovenstående sætninger ofte er decideret forkerte, kan de også være medvirkende til at holde dig i den vægtmæssige yoyo-spiral, hvor du afprøver diverse diæter, men ender med at tage det hele på igen.

Viden

Du bliver klædt på til at forstå, at overvægt og fedme er en af de mest komplekse af vores livsstilsudfordringer. Denne viden skal hjælpe dig til at komme ud over ”at det er din skyld” og om på den anden side – hvad det så end betyder for dig.

Fysiologisk set som forklaring på overvægt kan man tale om: skæv ernæring, insulin-problematikker, for højt blodsukker, for få kalorier, for mange kalorier, giftstoffer, fødevarereaktioner, nedsat stofskifte, skæv tarmflora, infektioner, utæt tarm, inflammationstilstande, genetik, hormonelle faktorer, medicin, bivirkninger fra psykofarmaka, alder, usund fedtfordeling.

Og på den psykiske side kan følgende områder spille ind: lavt selvværd, afhængighedsproblematikker, modløshed, depressioner, stress, ensomhed, spiseforstyrrelser, traumer, for lidt kærlighed, trøstespisning, dårligt kropsbillede, søvnproblemer, uvidenhed omkring mad og dets muligheder (og umuligheder), kulturelle og sociale påvirkninger, stigmatisering, vanedannende adfærd, manglende coping-strategier, familiemønstre, belønningscentre i hjernen, forventninger og stress i forbindelse med vægttab, selvkontrol og impulsivitet, psykiatriske lidelser.

Viden er magt, og når du tager magten hjem til dig selv, kan du begynde at bevæge dig i retning af overensstemmelse mellem det ønskede og det levede liv. Det er den ene gode nyhed.

Den anden er, at selvom det kan se kompliceret ud med alle de kausale sammenhænge ind i overvægt, så hænger mange af tingene faktisk sammen. Hvis dit blodsukker får en anden og mere stabil karakter, kan det smitte positivt af på insulinniveauet og faktisk også på kroppens inflammationsniveauer. Og når disse ting får et roligere leje, kan stofskiftet begynde at folde sig lidt mere ud, og så kan der indefra helt naturligt komme en lyst til at bevæge sig mere og bum, så har du pludselig lidt mere energi og er i gang med konstruktive cirkler i stedet for ukonstruktive. 

Lavthængende frugter

Vægttabstips på kryds og tværs vil der være igennem hele forløbet. Vidste du, at Wegovy er en agonist til det hormon, vi har kroppen, som hedder GLP-1, og som er ret fascinerende, fordi det er en af flere betydningsfulde mæthedshormoner? Og vidste du, at du på forskellig vis selv kan være med til at booste dit GLP-1? Den slags tips er guld værd.

Livsstil

Sauna, koldbad, meditation, brug af natur, at opsøge begivenheder der gør dig glad, gode relationer osv. er alt sammen noget, der bidrager til et mere glad sind. Og glade sind skaber mere energi, og med mere energi kan vi leve liv, som er i overensstemmelse med vores værdier.

Breathwork

Bevidst vejrtrækning er måske en af de mest potente redskaber til at afstresse. Det kræver ingen forudsætninger at deltage, og det vil altid foregå på den vis, at alle kan være med. Så hvis du fx har problemer med at tage flere på hinanden dybe åndedræt, bliver der taget hensyn til det.

Individuelle skræddersyede planer

Du vil få en skræddersyet plan, som passer til lige præcis din krop, psyke og biokemi. For nogen er fødevarereaktioner en stor del af forklaringen på fedme, mens det for andre er insulinresistens og udfordringer med sukker, mens atter andre har så høje niveauer af toksiner i kroppen, at det er den primære årsag til overvægt. Hvad der er din ”forklaring” udmønter sig i en præcis og skræddersyet handlingsplan for dig.

Gruppeterapi

Ud over undertegnede som facilitator vil der være 10 kursister til stede i det lækre grupperum hos Kbh. Terapeuterne ved Nyhavn i København, hvor vi fra balkonen den ene vej kan se op til Christiansborg og den anden vej har Nyhavn ved vores fødder.

Gruppeterapi i denne kontekst handler om at have et trygt rum, hvor du kan dele, hvad der bor på din inderside og få et møde ind i de tilstande, der definerer dine udfordringer. Når jeg skriver ”et møde”, trækker jeg på de ni års træning, jeg har haft hos Ulla Rung Weeke på Skolen for psykosomatik (se mere her) som chok- traumeterapeut, og hvor du spejles på en kærlig og empatisk måde på alle niveauer – narrativt, kropsligt, spirituelt. Eller whatever. Derudover indgår gruppen aktivt som en del af terapien, så vi løfter hinanden.

Det kræver ingen forudsætninger at deltage.

Kost

Mad er medicin, som Mark Hyman siger. Eller information, om du vil. På forløbet vil der blive åbnet op for alle de sammenhænge, mad på en direkte og indirekte facon berører. Fra sammensætning af mikrobiom, til prægning af immunforsvar, vores neurologi, muskler, fedtkompositioner, insulinfølsomhed, stress, følelser. Ja, i virkeligheden næsten alt, hvad vi er, står i præg af vores ernæring.

En af de meget vigtige pointer omkring ernæring er, at du ikke skal på en diæt, men at målet med dette kursus er, at du skal forelske dig i den sunde livsstil. Hvad det så end betyder for dig. Men nok højst sandsynligt masser af grøntsager. Fermenteret kost. Gode fedtkilder. Den rigtige mængde proteiner. Gode kilder til mikronæringsstoffer. Og den forelskelse skal vi have til at vare resten af livet.

Du kan læse meget mere om ernæringsterapi på min anden hjemmeside her.

Wegovy

Jeg er ernæringsekspert og mental coach på platformen ”BodyTriumph” og har samarbejde med forskellige læger, som kan udskrive Wegovy. For nogen fungerer det med vægttabsmedicin, mens det for andre er kontraproduktivt. Det vigtige efter min mening er ikke, om du hopper på wegovy-bølgen eller ej, men om du laver de kost- og livsstilsmæssige ændringer, som gør, at din krop og dit sind skyder sig i retning af sundhed.

Faste

Faste er ikke for alle, så hvis du inden kursets start er fuldstændig på bagbenene og ikke vil røre det med en ildtang, er det helt fint. Intet skal krænges ned i halsen på dig. Der vil dog blive brugt tid på undervisning i dette emne, da det kommer med så mange helbredsmæssige og psykiske fordele. Og vægttabsmæssigt betragtet vil du altid før eller siden tabe dig, når du faster. Det kan dog på ingen måde stå alene, fordi du følelsesmæssigt bliver ”nøgen” under en faste. Så hvis du er typen, der spiser på dine følelser, og der ikke er en solid støtte til dig i denne kontekst, kan du ende med at havne i den modsatte båd, når fasten slutter, og komme til at spise så meget mad – skævt mad – fordi det gjorde så naller at mærke alle de der ”besværlige” følelser, at du tager du det hele på igen. Og måske mere til.

I den kontekst kan det varmt anbefales at se ”Fat, sick and nearly dead” (se den gratis her på youtube) om at ”juice” sig igennem fasten. Og hvor store positive forandringer, der på den konto kan indfinde sig. Men også at faste ikke er en mirakelkur. Vores følelser og psykiske opsætning er konstant med os, så det skal som sagt altid have adressat.

Faste kan gøres i mange former, herunder intermediate fasting (hvor du har et mindre fast spisevindue om dagen, måske 6-8 timer og så ellers faster resten af tiden), 24 timers faster eller de lidt længere faster, hvor man går i op til flere dage ad gangen.

Hvorfor det er så sundt at faste, dykker vi meget mere ned i på kurset, ligesom vi – grundigt – kommer omkring alle de lavpraktiske ting forbundet med det. Altså hvordan du forbereder dig, hvad der giver mening at spise op til, hvad der giver mening at tilføje af mikronæringsstoffer, og ikke mindst hvordan du bedst breaker en faste. Det sidste er virkelig vigtigt, fordi man ved at bryde fasten forkert kan komme til at skabe en masse kontraproduktivt i kroppen.

Træning

Cardio, yoga og styrke er de tre grundsten i en komplet træning. Ikke mindst er styrketræning godt, fordi det omfordeler fedt og muskler. Muskler er vi glade for, mens for meget fedt (især viseralt fedt) er dårligt. Der vil være undervisning i de tre forskellige typer af bevægelse.

Det praktiske

Pris: 5.995 kr.

Tidspunkt: Hver anden søndag fra 14-18 fra juli 2024 til december 2024.

Sted: Københavner-terapeuterne på Holbergsgade 26.

Tilmelding: Du er tilmeldt kurset, når du har indbetalt 1000 kr. i depositum og haft en kort telefonisk samtale med undertegnede. 

Læs mere om de mange komplicerede og fascinerende overvejelser vedrørende overvægt på ernaerings-terapi.dk og tilmed dig “nye tanker” her.